Læs klummen om asfaltromantikken i København

Hvad er det for en asfaltromantik, der er her i København? Der er så meget sten her i byen. Sten på fortovene, sten på gaden, sten i garager, indkørsler og gårdrum.

For Københavns Kommune er det selvfølgelig nemmest og billigst med en masse asfalt. Det kræver ikke så meget vedligeholdelse, lyder begrundelsen.

Men hvad med de sidste års vand i kældrene, der er kommet som følge af skybruddene? De kræver da en masse arbejde, og koster en masse penge. De skyldes i høj grad vores trang til asfaltromantik, rørlægning af de naturlige åløb, der løber gennem byen og lysten til at plastre, hver en bar plet til med asfalt. Så kan vandet bare ikke kan sive ned i jorden, men ender i kloakkerne – og kældrene i de værste tilfælde. For ikke at tale om alt det vand, der kunne blive til grundvand, men som vi i bogstaveligste forstand smider lige ud i kloakken.

Når jeg kommer gennem bydelen på min cykel, er jeg begyndt at ligge mærke til de mange steder, der i stedet for gråt kedeligt asfalt kunne være haver. Og der er masser af muligheder. Burde vi ikke snart gøre op med asfaltjunglen og bygge nogle haver i stedet? Og hvad med vores tage? De kunne da blive til de skønneste grønne oaser, som både kunne sikre bedre opsamling af vand, og være et skønt sted at opholde sig.

Heldigvis sker der rigtig meget på dette område. Alene indenfor det sidste år har ildsjæle, der ønsker en grønnere by, brudt alle barriererne, holdt fast i ideerne, og fået igangsat mange nye initiativer, der praktisk talt er spiret op gennem asfalten. Prags Have på Amager er et godt eksempel på en tom og grim byggeplads, der på grund af en flok engagerede borgere er blevet til en have med højbede. Her plantes der i fællesskab og spises i fællesskab bagefter. Dyrk Nørrebro har lavet en have på taget af Blågårds Skole. Og her på Østerbro har vi vores Urban Greening Network, der har ryddet buske, bygget højbede, plantet krydderurter og lavet insekthoteller på bunkeren på Carl Nielsens Allé. Til vores alles fælles bedste.
Initiativer vi alle her i byen får gavn af. Og selv om der stadig er alt for meget asfalt, så jeg vil blive ved med at glæde mig over de mange gode initiativer, der er i gang og selv starte i det små.
I næste måned vil jeg

  • Finde alle mulige oplysninger om, hvordan man laver haver i byen, og skrive om det på Miljøpunkt Østerbros nye hjemmeside, så kan du også få mere at vide.
  • Sørge for, at der kommer meget mere grønt i vindueskarmen her på kontoret.
  • Spise frokost med alle fra kontoret i den skønne have på Carl Nielsens Allé, og huske at tage en kande vand med til planterne.

Og så nyde det spirende forår…

Hver måned skriver centerleder i Miljøpunkt Østerbro, Lene Midtgaard, en grøn klumme i Østerbro Avis.
Læs flere af de grønne klummer her.