Er der farlig kemi i solcreme?

Der er da ikke farlige kemikalier i solcremen, vel?

Centerleder i Miljøpunkt Østerbro, Lene Midtgaard, skriver i sin klumme i denne måned om farlige kemikalier i solcreme. Hver måned kan du læse hendes grønne klumme i Østerbro Avis eller her på siden.

Du kender det sikkert godt. Solen er over os, og det er nu, vi skal huske solcremen, både til os selv og til ungerne. Og så står man dér og roder i skabene. Måske man skulle have en liggende fra sidste år. Har man én, er den helt sikkert for gammel. Så man skal ud at købe ny solcreme, og det er desværre ikke altid ligetil. Solcremer kan nemlig indeholde sundhedsskadelige kemikalier, som vi ikke har lyst til at komme i kontakt med.

Her i MiljøPunkt rådgiver vi om plejeprodukter uden kemi, og derfor ville jeg lige opdateres på det sidste nye indenfor solcremer. Til min overraskelse opdagende jeg, at der stadig sælges solcremer, som indeholder stoffer, der er mistænkte for at være hormonforstyrrende eller allergifremkaldende.
Ja – jeg bliver faktisk stadig overrasket, for i min naivitet tror jeg, at verden er sådan indrettet, at hvis noget er mistænkt for at kunne skade vores sundhed, så vil politikerne selvfølgelig straks forbyde det ved lov. Men sådan er det desværre ikke. Vi kan som forbrugere i Danmark ikke forvente, at de varer vi hiver ned fra hylderne ikke kan skade vores sundhed.

Jeg var i sidste uge en tur i miljøstyrelsen for at holde oplæg i forbindelse med en workshop om unødvendige kemikalier. Og der blev jeg igen overrasket. Holdningen i miljøstyrelsen er, at det er utroligt, at borgerne tror, at de bare kan hive ting ned fra hylderne uden selv at tjekke om de er sundhedsskadelige. Øh..ja? Er det så mærkeligt?
Miljøstyrelsen giver på den ene side producenterne lov til at tilsætte kemikalier, som kan give problemer for vores sundhed og på den anden side laver kampagner med gode råd om at gå efter Svanemærket for at undgå de skadelige kemikalier.

De producerer lange lister med navne på kemiske stoffer. Dem kan vi så printe ud og have med, når vi køber ind. Men hvem har lige overskud, tid og hjerne til at skulle læse dem midt i supermarkedet med 3 sultne unger og en opvask, der venter. Og hvad med alle de danskere, der ikke lige kender Svanemærket eller har overskud til at søge efter de lange lister på nettet. Skal de og deres børn ikke beskyttes mod uhensigtsmæssige kemikalier?
Vi skal bruge solcreme i solen. Men desværre indeholder mange solcremer stoffer, som kan være skadelige for vores sundhed.

Miljøstyrelsen har selv i forbindelse med en kampagne målrettet gravide undersøgt brugen af solcremen og indholdet af hormonforstyrrende stoffer. Indeholder solcremen f.eks parabener, kan der være en risiko for hormonforstyrrende effekt. Forskerne vurderer, at der kan være en risiko for at forstyrre hormonerne, selv når man kun bruger solcreme én gang om dagen. Især hvis solcremen indeholder konserveringsmidlerne propylparaben og/eller butylparaben. Undersøgelsen viste også, at solcremer kan indeholde UV-filtrene OMC og benzophenone-3, som begge er mistænkt for at være hormonforstyrrende.

Hold da op! så er da snart rigtig god grund til at blive forvirret. Og hvis du er en af dem, der ikke orker at læse rigtig godt på indholdsfortegnelsen af solcremen, så gå efter Svanemærket solcreme. Svanemærket solcreme må hverken indeholde parabener eller de to omtalte UV-filtre, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende.

Næste måned vil jeg:
• Smøre mig selv og ungerne ind i svanemærket solcreme.
• Bruge hat i solen
• Putte en masse informationer om kemikalier i forbrugerprodukter ud på miljopunkt-osterbro.dk så du kan finde nem og hurtig information.

God fornøjelse i solen!