Dit affald svarer til vægten af 60 personbiler om året!

26 kilo. Så meget affald genereres ved at producere din mobiltelefon. Hver dansker producerer over et halv ton synligt affald om året. Men vores samlede skjulte ressourceforbrug er på over 70 tons per indbygger. Læs Lene Midtgaards grønne klumme om vores skjulte ressourceforbrug her eller i Østerbro Avis i uge 40.

Rigtigt mange danskere køber en ny mobiltelefon længe før den gamle model er kaput. De nye smartphones opdateres hele tiden og kan nye ting, som vi bare må have. Og den gamle mobil ryger ned i skuffen i selskab med nogle, der er endnu ældre. En undersøgelse fra Børneulykkesfonden viser, at hele 80 procent af danskerne har én eller flere mobiltelefoner liggende, som de ikke bruger. Det svarer til, at hver dansker i gennemsnit har to til tre mobiltelefoner liggende, i gemmerne – til ingen verdens nytte.

Mine egne fire børn og de to bonusbørn ønsker sig efterhånden ikke andet end en ny mobiltelefon – selvom de gamle stadig virker fint. Men den går jo ikke, når mor er i miljøbranchen! Så der må rigtig gode argumenter på bordet for at få nye mobiltelefoner hjemme hos mig, for prøv lige at høre her:

Vi tænker slet ikke over de mængder affald, vi belaster miljøet med ved konstant at udskifte den gamle mobil med en ny. Jo vi tænker da, at den telefon vi smider ud vejer ca. 200 gram, og så kan den da ikke skabe den store mængde affald.
Men NEJ der kan vi godt tro om igen! For der bliver brugt mange ressourcer og skabt affald, i produktionen af mobiltelefonen og ved hver enkelt del som mobilen er produceret af. Ikke mindre end 26 kg! – blot for at producere en mobil på et par hundrede gram. Det er langt over 100 gange telefonens vægt. Summen af disse ressourcer kaldes det skjulte ressourceforbrug.
Tænkt over det næste gang, du vil skifte din 200 grams telefon ud med en ny!

Der er et skjult ressourceforbrug på alt, hvad vi køber. Hver dansker producerer over et halv ton synligt affald om året. Men vores samlede skjulte ressourceforbrug er på over 70 tons per indbygger. Det svarer til vægten af 60 personbiler pr. indbygger om året!
Og det belaster klimaet og miljøet rigtigt meget. Derfor sætter Miljøpunkt Østerbro sammen med Børneulykkesfonden og Østerbro Avis i den kommende måned fokus på genbrug af mobiltelefoner.

Det betyder, at du kan aflevere din gamle mobiltelefon i MiljøPunkt Østerbro på Vennemindevej 39. Og i de kommende uger vil der være andre steder på Østerbro, hvor du også kan aflevere dem.

Så bliver de værdifulde dele af mobilen genbrugt og pengene går til Børneulykkesfonden.
Ved at finde dine gamle telefoner frem, finde en af de opstillede kasser og putte telefonen deri, hjælper du både miljøet og børnene.

I oktober måned vil jeg derfor:

  • Løbe for miljøet sammen med mine kolleger fra MiljøPunkt i Refleksløbet d. 26. okt. Kl. 19, hvor man også kan aflevere sine gamle telefoner ved standen fra Børneulykkesfonden.
  • Aflevere mine gamle mobiltelefoner i genbrugskassen i MiljøPunkt Østerbro.
  • Glæde mig til, at der bliver sat fokus på mobiltelefoner og affald, blandt andet i Østerbro Avis.