Gode råd til en grønnere jul

Byttemarked 2012 093Juletiden er dejlig, men den er hård for miljøet. Vi køber stort ind af gaver, mad og pynt og vores øgede forbrug belaster miljøet. Tænk på miljøet i juletiden.
Miljøpunkt Østerbro giver dig her gode ideer til en grøn og bæredygtig jul.

 • Gå efter miljømærkerne
  Se efter svanen eller blomsten, når du køber julegaver. Du kan få alt fra hårde hvidevarer til hårvoks i svanemærkede udgaver. Det nordiske svanemærke eller det europæiske blomstermærke er din garanti for, at der er taget hensyn til miljø og sundhed i hele produktets cyklus. Læs mere om mærkerne på www.ecolabel.dk
 • Pas på med legetøjet
  Juleaften ligger der ofte masser af legetøj under juletræet. Men legetøj kan indeholde stoffer, som er problematiske for miljøet og barnets sundhed – og det kan være svært at gennemskue hvad legetøjet indeholder. Der findes nu et lille udvalg af legetøj som er mærket med det nordiske miljømærke Svanen. Et lille udvalg af trælegetøj fra Brio har svanemærket og en del plastiklegetøj fra Dantoy. Hvis du ikke kan købe miljømærket legetøj, så er her et par gode råd, når du køber legetøj:

  1. Duft til legetøjet – undgå legetøj der lugter af kemikalier eller parfume.
  2. Køb plastlegetøj af hård plast.
  3. Køb altid legetøj, der er CE-mærket.
  4. Vask altid legetøj inden brug.
 • Giv en hjælpende hånd i julegave i år til dine kære
  Alt behøver ikke være materielle ting under træet. Prøv i stedet at give et klippekort til børnepasning eller græsslåning, oprydning på loftet eller hovedrengøring. Det koster dig mindre, er bedre for miljøet, og så kan det være hyggeligt at gøre noget sammen.
 • Giv en bæredygtig julegave
  Har du overvejet et medlemskab af Københavns Fødevarefællesskab, der er åbnet på Østerbro, en andel i en af Københavns nye vindmøller eller et regnskovscertifikat som årets julegaver?
  Organisationen Verdens Skove sælger regnskovscertifikater på www.verdensskove.org, og du kan læse mere om fødevarefællesskabet her www.kbhff.dk
 • Byt dig til gaverne
  Måske har din moster noget liggende hun vil af med, som du ved din storebror vil sætte pris på. Eller du ligger inde med en køkkenmaskine, du aldrig bruger, men din venindes mor ønsker sig til jul. Måske har din ven en masse liggende han gerne vil bytte med dig, og så får I gaver til familien på billig og miljøvenlig vis.
 • Køb gaverne og julemaden på et økologisk julemarked
  Der er mange muligheder for at købe bæredygtig julemad og julegaver på de mange økologiske julemarkeder. Se en oversigt over markeder i København her www.ecoweb.dk/jul/julemarked.htm
 • Køb et økologisk juletræ
  Også juletræer kan du få med det røde statskontrollerede Ø-mærke, hvilket betyder, at de er dyrket uden kemikalier og kunstgødning. Hvis du ikke kan skaffe et økologisk juletræ, så køb i stedet en rødgran. Da rødgran er mere modstandsdygtig end andre sorter anvendes der færre sprøjtegifte i produktionen af denne form for juletræ. En helt anden mulighed er at købe et træ med klump. Så kan du enten plante træet ud i haven efter julen, eller have det i en potte på altanen og genbruge træet igen næste år.
 • Pak gaverne ind i genbrugspapir eller gamle aviser
  Det gavepapir vi bruger til at pakke julegaverne flot ind er oftest fremstillet med et stort forbrug af vand, energi, træ og kemikalier. Brug derfor hellere genbrugspapir som brunt papir, aviser eller magasinsider og bånd af naturmaterialer, stof, bast eller garn. Eller hvad med at genbruge papiret næste gang, der skal pakkes gaver ind. Til-og-fra kort kan laves af paprester og udklip fra magasiner og aviser. Det er ikke bare bæredygtig indpakning, men også både kreativt og dekorativt.
  Husk at sortere gavepapir, bølgepap og anden emballage til genbrug, når gaverne er pakket ud. Så fylder det heller ikke i din skraldespand.
  De gamle aviser og magasiner kan også blive til flot bæredygtig julepynt.
 • Aflevér juletræet på genbrugspladsen
  Husk at aflevere dit juletræ på genbrugspladsen i stedet for at smide det ud med storskraldet. På genbrugspladsen vil træet blive brugt til kompost. Bare husk at fjerne alt pynten, inden du afleverer det.
 • Hold varmen med familien
  Inviter familien og vennerne over, skru ned for radiatorerne og varm rummene med jeres kropsvarme. For hver grad du sænker din rumtemperatur, sparer du ca. 5% på din varmeregning. Og du sparer også miljøet for en udledning på omkring 80 kg CO2 hvert år, svarende til ca. 700 km kørsel i bil.
 • Og pas på med fyrværkeriet til nytår
  Fyrværkeri er flot og festligt, men husk at begrænse dit forbrug til selve nytårsaften. Fyrværkeri indeholder mange skadelige stoffer, for både dig og miljøet både når det bliver fremstillet og når vi fyrer krudtet af. Samtidig efterlader fyrværkeri meget affald i naturen og byen. Husk derfor også at rydde op efter dig selv dagen efter nytårsaften. Gå en frisk tur nytårsmorgen og fjern resterne fra den store fest.

MiljøPunkt Østerbro ønsker alle en rigtig glædelig grøn jul og et godt nytår!