Vælg den rette solcreme

At vi skal bruge solcreme er der ingen tvivl om med den blå himmel, vi har i øjeblikket. Men det er ikke lige meget, hvilken solcreme du smører dig med, fordi nogle af stofferne i solcreme kan være problematiske for sundhed og miljø.

Det aller bedste, når solen skinner, som den gør her om sommeren, er at dække huden til med løst tøj og hat eller søge skygge. Men når man skal være ude i solen, skal man smøre huden godt ind i en beskyttende solcreme. Der findes mange forskellige solcremer, og det kan være en jungle at finde rundt i med faktortal og indholdsfortegnelser. Så her får du et nemt råd til at vælge den rette solcreme.

Blå krans og SvanenDet bedste du kan gøre er at købe en solcreme, der både har svanemærket og den blå krans fra Astma og Allergiforbundet, så er du helt sikker på, at din solcreme ikke indeholder hormonforstyrrende og allergifremkaldende stoffer.

Svanemærket solcreme må ikke indeholde allergifremkaldende stoffer. Det betyder dog ikke, at svanemærket solcreme altid er fri for stoffer, der kan fremkalde allergi, for det er f.eks. ikke alle allergistoffer, som er klassificeret som allergifremkaldende. Svanemærkede solcremer må indeholde visse parfumestoffer, dog ikke hvis de henvender sig specielt til børn. Hvis du helt vil undgå parfume, er det nødvendigt at gå efter udtryk som ”uparfumeret” eller ”uden ”parfume” – eller gennemgå deklarationen. Svanemærket solcreme må heller ikke indeholde stoffer der findes på EU’s prioriteringsliste over mistænkte hormonforstyrrende stoffer, f.eks. parabener og det kemiske filter OMC. Desuden må svanemærket solcreme produceret efter 2011 ikke indeholde nano-materialer.

Astma og Allergiforbundets blå krans er din garanti for at produktet er allergivenligt. For eksempel finder du ikke stoffer, der er kendt for at give hudreaktioner i sollys, parfume og andre allergifremkaldende stoffer. Men der kan godt være stoffer i, som er problematiske på anden vis, f.eks. i forhold til miljø og hormonforstyrrende effekter.

Derfor er det bedste, du kan gøre, at vælge en solcreme med begge mærker. Husk at bruge solcremen rigtigt, dvs. den rigtige solfaktor i tilpas mængde.