Vi ønsker alle en god og grøn sommer!

Miljøpunkt Østerbro ønsker alle en rigtig god og grøn sommer. I ugerne 28, 29 og 30 holder Miljøpunkt Østerbros cykler og medarbejdere sommerferie. Du kan låne cyklerne igen fra august. Her kan du få et par nemme råd til en hyggelig og bæredygtig sommer.

sommer i Danmark. Foto: Lene MidtgaardHold ferie lokalt
Du har sikkert været i mange lande verden over. Men har du været i Køge? Græsted? Aulum? Gilleleje? Selvom du ikke i ugerne 28, 29, 30 kan låne Miljøpunkt Østerbros cykler, så er det en god ide at tage cyklen ud i det danske sommerlandskab. På den måde kan du få store oplevelser og opdage vores land på helt nye måder. Hvis du for eksempel dropper en flyvetur til Los Angeles, sparer du miljøet for mellem 3 og 6 tons CO2 (tur/retur). Og sol, sommer og koldskål herhjemme er ofte en lækker kombination – der også er miljøvenlig.

Tag solcreme på – men vælg den rette.
Det aller bedste er at dække huden til med løst tøj og hat eller søge skygge, når solen skinner som den gør i øjeblikket i Danmark. En anden mulighed er at smøre huden godt ind i en beskyttende solcreme. Men det er ikke lige meget hvilken solcreme du smører dig med, fordi nogle af stofferne i solcreme kan være problematiske for sundhed og miljø. Det bedste du kan gøre er at købe en solcreme, der både har svanemærket og den blå krans fra Astma og Allergiforbundet, så er du helt sikker på at din solcreme ikke indeholder hormonforstyrrende og allergifremkaldende stoffer.

Byt tøj
Nu skal sommertøjet frem fra gemmerne. Kjoler, t-shirts og shorts skal findes frem. Og når du gør det, finder du højst sandsynligt noget du ikke længere vil gå i. Men smid det ikke ud. Invitér hellere venner og veninder på bytte-tøj-dag. På den måde kan du få nyt i garderoben uden det koster dig noget, og så er det miljøvenligt og ikke mindst smadder hyggeligt.

Skift bilen ud med en elcykel og gåben om sommeren.
Vejtransport udgør 76 % af energiforbruget til transport. Det er billigere, sundere og mere miljøvenligt at bruge den offentlige transport, cykle eller gå. Når sommeren er kommet til Danmark, er der ingen undskyldning for ikke at skifte bilen ud med cyklen, bussen eller gåbenene. Skal du langt hver dag, kan en elcykel være en mulighed, og der findes masser af delebilsordninger, man kan være med i.

Undgå madspid
Om sommeren skal vi grille, have venner til middag og rigtigt nyde sommeren med mad, drikke og råhygge. Men prøv at undgå madspild i sommerferien. Kun 80 – 90 % af de madvarer vi køber bliver spist, resten bliver smidt i skraldespanden. Med bedre planlægning kan du derfor spare penge på madbudgettet eller have råd til bedre kvalitet – og samtidig hjælpe klimaet.

… og så husk lige at ryste dit Sankt Hans bål
Det skal helst kun være heksen, der futtes af, når midsommeren skal fejres med bål og brand her om sommeren.  Derfor skal du huske at tjekke bunken af grene for smådyr inden den første tændstik tændes. Sankt Hans-bålet bliver ofte lavet af grene, der er indsamlet i løbet af noget tid og derfor kan der gemme sig smådyr som pindsvin, fugle og mus derinde. Det bedste er at lave bålet samme dag, som det skal bruges eller flytte lidt rundt på det og rode op i bålet, inden det tændes. Så har dyrene får en chance for at komme ud inden bålet tændes. Rigtig god Sankt Hans aften.