Glædelig grøn jul

Nu er det jul og den kan sagtens være bæredygtig. Der er mange ting du kan gøre for at tænke på miljøet i juletiden. Her er en række gode råd til en bæredygtig jul og personlige julegaver.

Miljøpunkt Østerbro giver dig gode ideer til en grøn og bæredygtig jul.

• Giv en hjælpende hånd i julegave i år til dine kære
Det kunne f.eks. være et klippekort til børnepasning eller græsslåning, oprydning på loftet eller hovedrengøring. Det koster dig mindre, er bedre for miljøet, og så kan det være hyggeligt at gøre noget sammen. Bare husk de svanemærkede rengøringsprodukter.

• Giv en bæredygtig julegave
Har du overvejet et medlemskab af Københavns Fødevarefællesskab, en andel i en af Københavns vindmøller eller et regnskovscertifikat som årets julegaver?
Organisationen Verdens Skove sælger regnskovscertifikater på http://www.verdensskove.org og du kan læse mere om fødevarefællesskabet her http://www.kbhff.dk

• Køb gaverne og julemaden på et økologisk julemarked
Der er mange muligheder for at købe bæredygtigt julemad og julegaver på de mange økologiske julemarkeder. Se en oversigt over markeder i København her http://www.ecoweb.dk/jul/julemarked.htm

• Køb et økologisk juletræ
Også juletræer kan i dag få det røde statskontrollerede Ø-mærke, hvilket betyder at de er dyrket uden kemikalier og kunstgødning. Hvis du ikke kan skaffe et økologisk juletræ, så køb i stedet en rødgran. Da rødgran er mere modstandsdygtig end andre sorter anvendes der færre sprøjtegifte i produktionen af denne form for juletræ. En helt anden mulighed er at købe et træ med klump. Så kan du enten plante træet ud i haven efter julen, eller have det i en potte på altanen og genbruge træet igen næste år.

• Pak gaverne ind i genbrugspapir eller gamle aviser
Det gavepapir vi bruger til at pakke julegaverne flot ind er oftest fremstillet med et stort forbrug af vand, energi, træ og kemikalier. Brug derfor hellere genbrugspapir som brunt papir, aviser eller magasinsider og bånd af naturmaterialer, stof, bast eller garn. Eller hvad med at genbruge papiret næste gang der skal pakkes gaver ind. Til-og-fra kort kan laves af paprester og udklip fra magasiner og aviser. Det er ikke bare bæredygtig indpakning, men også både kreativt og dekorativt. Husk at sortere gavepapir, bølgepap og anden emballage til genbrug når gaverne er pakket ud. Så fylder det heller ikke i din skraldespand.
De gamle aviser og magasiner kan også blive til flot bæredygtig julepynt.

• Gå efter miljømærkerne
Se efter svanemærket, når du køber julegaver. Du kan få alt fra hårde hvidevarer til hårvoks og skintonic i svanemærkede udgaver. Det nordiske svanemærke eller det europæiske blomstermærke er din garanti for, at der er taget hensyn til miljø og sundhed i hele produktets cyklus. Læs mere om mærkerne her http://www.ecolabel.dk

• Aflevér juletræet på genbrugspladsen
Husk at aflevere dit juletræ på genbrugspladsen i stedet for at smide det ud med storskraldet. På genbrugspladsen vil træet blive brugt til kompost. Bare husk at fjerne alt pynten, inden du afleverer det.

• Hold varmen med familien
Inviter familien og vennerne over, skru ned for radiatorerne og varm rummene med jeres kropsvarme. For hver grad du sænker din rumtemperatur, sparer du ca. 5% på din varmeregning. Og du sparer også miljøet for en udledning på omkring 80 kg CO2 hvert år, svarende til ca. 700 km kørsel i bil.

• Luft ud
Luft godt ud i juletiden. Vi bruger mange stearinlys i den mørke tid og det er ikke godt for indeklimaet i vores stuer. Undgå at lysene soder, sluk dem med en “lyseslukker”, så de ikke ryger og luft godt ud hver gang du har haft stearinlys tændt. Gerne i 5 minutter med blafrende gardiner.

• Og pas på med fyrværkeriet til nytår
Fyrværkeri er flot og festligt, men prøv at begrænse dit forbrug til selve nytårsaften. Fyrværkeri indeholder mange skadelige stoffer, for både dig og miljøet, og efterlader samtidig meget affald i naturen. Ryd derfor op efter dig selv dagen efter nytårsaften. Gå en tur nytårsmorgen og fjern resterne fra den store fest.

Glædelig grøn jul til alle!