Et bæredygtigt 2017

Der er meget man selv kan gøre, hvis man vil være med til at gøre verden til et mere bæredygtigt sted. Miljøpunkt håber, at 2017 bliver året, hvor vi sammen beslutter os for at gøre en forskel for at bremse den globale opvarmning. 

THE GLOBE

Vi har tændt lys i mørket, lavet god mad og forkælet vores nærmeste. I juletiden forsøger vi at overgå os selv for at sikre hyggen og indfri de mange forventninger til gaver og et bugnende julebord.

Og det er også den tid på året, hvor vi forbruger allermest, selvom vi måske prøver at lade være.

For vi bliver bombarderet med reklamer om at forbruge endnu mere. ”Black Friday” er knap overstået før vi presses ind i nye tilbud, og vi trækker glade vores rødglødende dankort gennem automaten, i troen på endnu en god handel. Det koster ikke kun på bankkontoen. Det koster også for miljøet.

Vi kan faktisk gøre en forskel
I vores del af verden betyder det noget, hvad den enkelte gør. Ifølge Danmarks Naturfredningsforening udledte hver dansker i 2010 8,7 tons CO2, til sammenligning udledte en gennemsnitlig person i Bukina Faso 0,065 ton. Derfor batter det noget, når vi gør noget andet end vi plejer.

For prøv lige at se her:

  • Det kræver 1.400 liter vand at fremstille en enkelt T-shirt. Så her kan vi gøre en kæmpeforskel, hvis vi vælger at købe god kvalitet, som holder længe, købe genbrug og give vores aflagte tøj til de eksisterende retursystemer. (Kilde: Miljøstyrelsen)
  • Ifølge Fødevarestyrelsen bidrager produktionen af et kilo oksekød med 20 kilo CO2,og hver dansker konsumerer næsten 74 kg. kød om året. Så det betyder virkelig noget, hvis vi er villige til at skrue ned for vores kødforbrug. Et andet område, hvor man virkelig kan gøre en forskel, er at undgå madspild. I følge organisationen `Stop-Spild-af-Mad´ er det årlige spild af kød og kødprodukter i hele jord-til-bord kæden hele 85.000 ton!
  • Tager man f.eks bare to smutture i fly indenfor Europa belaster man klimaet svarende til et helt års bilkørsel (Kilde: Ingeniøren). Derfor gør det en kæmpe forskel at droppe nogle af flyveturene.

I Miljøpunkt håber vi på, at 2017 bliver året, hvor vi sammen beslutter os for, at gøre en forskel.