Fornemmelse for mad

Miljøpunkt Østerbro har i det seneste år sat madspild på skoleskemaet med projektet “Fornemmelse for mad”. Projektet er en stor succes og handler om at give børn den viden, der skal til, for at de fremover undgår madspild. 

Baggrunden for projektet er at:

  • Det årlige madspild i DK er på 540.000 ton – over halvdelen af dette kommer fra de private husholdninger.
  • Supermarkederne smider dagligt 285.000 måltider ud – det svarer til 104 mio. måltider om året.
  • 20 % af alle madvarer bliver smidt ud – enten pga. buler, stød, ødelagt emballage, overskreden salgsdato etc.

thumbnail_fornemmelse for madDet vil Miljøpunkt Østerbro gøre noget ved, og derfor har skoler på Østerbro mulighed for at være med i et forløb, der udvider børnenes viden om madspild og via praktiske øvelser giver dem kendskab til forskellige problemstillinger og handlemuligheder.

DSC_0071

Elever fra Kildevældsskolen laver mad sammen med Benjamin fra Rub&Stub.

Vi får trænet elevernes fornemmelse for mad ved at bruge sanserne og tale om varerne. Kan man spise en slap selleri, et rynket æble eller honning over sidste salgsdato? Vi rører, smager og dufter til maden og laver supper, bruschetta, smoothies og salater i skolekøkkenet eller over bål.

Projektet indeholder udover konkrete oplæg b.la også et arrangement med en kok, hvor vi sammen med børnene laver mad, samt besøg hos lokale supermarkeder for at undersøge, hvad der sker med de varer, der har overskredet sidste salgsdag.

Det tætte samarbejde med dagligvarerbutikker danner nervebaner ud i lokalmiljøet, som via besøg fra skolebørn på en positiv måde får sat fokus på overskudvarer og dermed incitamenter til at reducere mængden af spild. Madspild er et globalt problem, der skal løses lokalt

Er din skole interesseret i at være med, eller vil du høre mere om projektet, så skriv til Lene Midtgaard på lene@miljopunkt-osterbro.dk

Læs artikel i Østerbro avis om projektet.

Tal fra 2013, fra fx. stopspildafmad.dk og affald.dk 

Projektet er støttet af Østerbro Lokaludvalg, Miljøstyrelsen samt Aase og Einar Danielsens Fond.