Bliv på Østerbro i sommerferien

Eksotiske drinks, sand mellem tæerne og nye oplevelser. Det er, hvad de fleste af os forestiller os, når vi tænker på sommerferie. Men hvorfor tage flyveren til de sydlige himmelstrøg, når alle sommerens herligheder faktisk er at finde lokalt her på Østerbro?

Af Lene Midtgaard, centerleder i Miljøpunkt Østerbro

sommerFerietiden er over os, og mange af os har planlagt en ferietur til Spanien, Frankrig eller Italien. Men det koster både for miljøet og pengepungen, når vi sætter os i flyvemaskinen og suser sydpå. En uges ferie i Rom for 4 personer koster hurtigt over 20.000 kr. og belaster vores klima med ca. 3,2 tons CO2.

Det gør altså en kæmpe forskel for miljøet, når vi lader flyvemaskinen stå og bliver hjemme.

Tag cyklen til stranden og nyd en lokal cocktail
Jeg må sige, at Østerbro er gået hen og blevet et sted, hvor jeg har meget lyst til at holde ferie. Hvorfor tage til Lanzarote, når vi har mulighed for at få fantastiske sommerglæder lige udenfor vores gadedør?

Her i bydelen kan du bade i rent vand og få sand mellem tæerne på Svanemøllestranden, komme i form med udendørs Yoga i Fælledparken, eller nyde en SPAtur i Østerbro badet.

cocktail

Bliver du tørstig i sommervarmen og rigtig skal i feriestemning, kan du sætte dig i aftensolen på Kitjn i Århusgade. Cocktailbaren har nemlig udviklet et nyt, økologisk koncept og er nu Københavns mest bæredygtige af slagsen. Så det er endda med god samvittighed, du kan bede om en cocktail shaked med økologiske råvarer og suge den friske drik op med et bæredygtigt sugerør. Det er nemlig lavet af fibre fra sukkerrør og er 100 % nedbrydeligt.

Du kan også få en vegansk cocktail med kikærtevand i stedet for æggehvider! Og kikærterne? De bliver afleveret til restauranten Souls, rundt om hjørnet på Melchiors Plads. Her bliver de til lækre, veganske bøffer. Og det er en god idé at udskifte den røde bøf med en vegansk burger. CO2-besparelsen ved at skifte kød ud med plantebaserede fødevarer er helt op til 60 procent! Så nyd du bare din veganske burger i hyggelige omgivelser på Souls, der har udeservering i sommermånederne.

DSC_0315Naturpark og vilde dyr
Er du mere til vilde dyr og naturparker er Østerbro begavet med masser af grønne oaser, hvor sommeren kan nydes på første parket. Et af Københavns skønneste naturområder finder du i Ryvangens Naturpark, hvor du kan holde picnic blandt heste og får i den fredede natur.

Vilde dyr har vi også. Gå en tur i Fælledparken efter mørkets frembrud og bliv overrasket over de vilde flagermus, der jager mod den lyse nattehimmel. I Fælledparken har vi i øvrigt flere kolonier af brunflagermus. Du kan også opleve vandflagermus, der jager over søerne om natten. Derudover er der registeret over 65 forskellige fuglearter i parken, og den sjældne balkanlatterfrø høres ofte snakke i mørket.

DSC_0255Dyrk din egen have i ferien
Har du lyst til andet end de klassiske ferieoplevelser som badeture ved stranden og cocktails i skyggen, kan du plante din egen fortovshave. Og denne aktivitet tvivler jeg på findes på Lanzarote.

Så kribler det i fingrene for at få skabt din egen lille grønne oase, og dyrke dine egne grøntsager, er der masser af inspiration at hente her på Østerbro. Københavns kommune har endda lavet en lille guide med gode råd og retningslinjer, der kan hentes på Miljøpunkt Østerbros hjemmeside.

Planterne til haven kan du købe i blomsterbutikken Grønne hjerter på Blegdamsvej. Det er bæredygtige blomster, primært fra små danske gartnerier, hvor produkterne typisk er meget mindre belastende for miljøet end blomster fløjet ind fra udlandet.

Kultur siger du? Ja, det har vi skam også. F.eks er Salonen åbnet på Østerbrogade 222. Der er masser af økologi på menuen, spændende bøger at læse i mens du nyder kaffen og mange kulturelle arrangementer på aftenmenuen.

Rigtig god sommer på Østerbro!