Guide til et bæredygtigt tøjforbrug

Der går mindst 1400 liter vand til produktionen af en enkelt t-shirt, og vi danskere køber 16 kilo nyt tøj om året. Se filmen fra Danmarks Naturfredningsforening, hvor Lama Juma fra Miljøpunkt Østerbro guider dig til et bæredygtigt tøjforbrug – og hvordan du billigt eller gratis kan få en ny og grønnere garderobe.

Hver dag er en ny mulighed for at træffe flere bæredygtige valg, også når vi svinger dankortet.

Jorden drukner i giftstoffer
Et af de områder, hvor vi som kunder og forbrugere let kan gøre en forskel for miljøet, er ved at tage et grundigt kig på vores garderobe og forbrug af tøj og sko. Danskere køber i gennemsnit 16 kg tekstiler om året, men meget få ved at tøjindustrien er en af de mest forurenende i verden. Der bruges meget vand og sprøjtemidler til at dyrke bomuld og mange kemikalier til blegning og indfarvning. Ofte bliver tøjet solgt meget billigt, da det produceres til at blive slidt op eller nusset hurtigt – så vi kan komme ud og købe noget mere. Og da der altid er gode tilbud at få, køber mange af os også mere, end vi egentlig har brug for.

Fordi tøj forurener så meget, er der også store miljømæssige besparelser at hente, når man vælger at se sine valg efter i sømmene og handle anderledes. Og man kan sagtens have en spændende garderobe, uden at ende i et miljøbelastende belastende overforbrug.

Få en hurtig guide til en bæredygtig garderobe i denne film. Det tager kun 2 minutter:

Reduce-Reuse-Recycle from DN on Vimeo.

Hverdagens små valg

Reducer, genbrug og genanvend eller Reduce, Reuse og Recycle, som tommelfingerreglen lyder på engelsk. Kan man huske disse tre ord, er man allerede godt på vej.

1. Man kan reducere sit forbrug af nyt tøj, ved at købe holdbare produkter i mere tidløse designs. Man kan samtidig vælge at se efter tøj, der er syet af økologisk bomuld eller har brugt færre kemikalier i produktionen. Se efter GOTS mærket, Svanemærket og Øko-Tex mærket.

2. Ved at genbruge tøj selv, eller lade andre genbruge ens egne aflagte klæder, kan der produceres mindre mængder nyt tøj. Du kan genbruge ved at bruge genbrugsbutikker, loppemarkeder, byttemarkeder, genbrugsbazarer, Den Blå Avis, Gul og Gratis, Trendsales, Sharepeeps, Reshopper og Resecond.

3. Når tøj og andre tekstiler er slidt op, kan de stadig få et nyt liv, hvis de afleveres til genanvendelse. Både tøj, lagener, håndklæder og andre tekstiler med og uden pletter og huller kan afleveres til I:CO-system, hvor fibrene kan væves ind i nyt stof eller bruges til isolering.

Hvis du vil vide mere om udfordringerne i tekstil- og bomuldindustrien, så læs denne artikel af Danmarks Naturfredningsforening.
Bliv klogere på forskellen mellem fast fashion og slow fashion, og få flere gode råd til at vælge bæredygtigt i modejunglen på Sustainable Living Magasin.