Børn og borgmester lærer om madspild

I sidste uge lagde Overborgmester Frank Jensen sammen med 7.u fra Randersgade skole, vejen forbi Netto i Korsørgade. Han skulle høre mere om, hvad butikken gør for at bekæmpe madspild.

”Citronerne er produceret langt fra Danmark og har været på en lang rejse for at nå frem til hylderne. Derfor er det så dårligt for miljøet, hvis vi ender med at smide dem ud”, fortæller butikschef Tommy Eriksen, og løfter et net med citroner højt op i luften, så alle kan se.

Blandt de vakse unge hoveder står også Overborgmester Frank Jensen (S) og Mette Annelie Rasmussen (R). De er med til dagens undervisning i ”Fornemmelse for mad”, der er udviklet af Miljøpunkt Østerbro og er en del af Åben Skole.

Tommy Eriksen har børnenes og politikernes fulde opmærksomhed, når han forklarer sammenhængen mellem madspild og klimaforandringer.

”Der bliver udledt en hulens masse CO2, når vi producerer og transporterer mad. Når en stor del af maden havner i skraldespanden, er vi med til at skabe klimaforandringer. Det ser vi resultaterne af lige nu, f.eks.  helt ovre i Houston”.

Børnene skal ud i lokalsamfundet
En del af konceptet i ”Fornemmelse for mad” er, at eleverne kommer på virksomhedsbesøg i det lokale supermarked.

”Det er super godt at åbne skolen op og få børnene ud i lokalsamfundet. Det har stor værdi at opleve nogle ting udenfor skolen, som man så kan tage med sig hjem og arbejde videre med”, siger Frank Jensen og pointerer, at den praktiske tilgang som virksomhedsbesøget udgør i undervisningen, gør det hele mere nærværende for børnene.

”Det er jo noget af det bedste et undervisningsforløb kan tilbyde”, understreger Frank Jensen.

Også Mette Annelie Rasmussen, der selv har haft børn på Randersgade skole, er begejstret.

”Det er jo helt fantastisk. Projeket, at man åbner skolen op og ud i det nærmiljø, som skolen ligger i. Det er også dejligt at se hvordan virksomhederne har tid og lyst til at engagere sig i meget vigtige problemstillinger som bekæmpelsen af madspild.”

Madspildet er størst hjemme i køkkenet

Det årlige madspild fra de danske husholdninger udgør 260.000 ton pr. år viser tal fra miljøministeriet. Det svarer til at en familie på 4 smider mad ud for 7.200 kr.

Det er også noget, som Overborgmesteren prøver at gøre op med hjemme i eget køkken.

”I min egen husholdning bruger vi meget det her med at lave mad af rester og bruge det, der lige er på kanten af dato. Så kan vi lave en omelet eller en gryderet”, forklarer Frank Jensen.