Sådan holder du grøn jul

Bæredygtige gaver, klimavenlig julemad, genbrugelig gaveindpakning og miljøvenlig nytårskonfetti. Juleaften nærmer sig, og vi har samlet en række gode tips til din grønne jul og bæredygtige nytårsfest.

De gode personlige julegaver 

Der findes mange forskellige julegaver, som du kan give med god grøn samvittighed.

 • Køb dine julegaver i genbrugsbutikker
  Her kan man ofte finde alt fra tøj til køkkenudstyr – og ofte bliver gaven mere særlig og personlig. Og så kan du bryste dig med, at du samtidig støtter et godt formål, og giver produkterne nyt liv.
 • Giv et abonnement
  F.eks. på frisk økologisk frugt og grønt eller et medlemskab af Københavns Fødevarefællesskab. Eller hvad med at et års medlemskab af en organisation som Grow For It , eller RenSti der begge støtter klimavenlige projekter over hele verden.,
 • Giv en oplevelse
  Udover at glæde modtageren er en oplevelse en bæredygtig julegave, fordi den ikke producerer mere affald. Det kunne være en tur eller et årskort til Zoologisk Have, Den Blå Planet, Lousiana, osv. Du kan også give et gavekort til at prøve en økologisk restaurant, hjemmelavet middag, teateret, biografen eller en koncert.
 • Giftfri wellness under træet
  Køber du lækre produkter til kroppen, så gå efter miljømærkerne for at undgå skadelig kemi. Det nordiske svanemærke eller det europæiske blomstermærke er din garanti for, at der er taget hensyn til miljø og sundhed i hele produktets cyklus. Læs mere om mærkerne her http://www.ecolabel.dk. Vær dog opmærksom på, at naturkosmetik og økologisk kosmetik kan indeholde parfume, som kan fremkalde allergi.

Giv personlig forkælelse eller en hjælpende hånd i julegave

Download et klippekort, print det ud og skriv selv på kortet, hvad gaven er. Det kunne f.eks. være et klippekort til børnepasning, kulturelle oplevelser, madlavning, græsslåning eller massage. Kun fantasien sætter grænser.

 

Kreativ og miljøvenlig gaveindpakning

Der findes masser af former for gaveindpakning, som kan bruges i stedet for det traditionelle gavepapir, der oftest er fremstillet med et stort forbrug af vand, energi, træ og kemikalier. Du kan f.eks. bruge genbrugspapir, aviser eller magasinsider, og bånd af naturmaterialer, stof eller garn. Eller hvad med at pakke gaverne ind i stof? Det kan bruges igen og igen. Brug f.eks. et flot viskestykke, eller noget aflagt sengetøj og klip det op i mindre stykker. Til-og-fra-kort kan laves af paprester og udklip fra magasiner og aviser. Det er ikke bare bæredygtig indpakning, men også både kreativt og dekorativt. Husk at sortere gavepapir, bølgepap og anden emballage til genbrug, når gaverne er pakket ud. Det traditionelle gavepapir kan smides ud sammen med almindeligt papiraffald.

Bæredygtige juletræer

Hvis du vil købe et bæredygtigt juletræ, kan du gå efter et økologisk juletræ, der er dyrket uden brug af kemikalier og kunstgødning. Hvis du ikke kan skaffe et økologisk juletræ, så køb i stedet en rødgran. Rødgran trives bedre på vores breddegrader end den traditionelle nordmannsgran. Det betyder, at den ikke i samme grad som Nordmannsgranen har brug for sprøjtegift og kunstgødning for at vokse. Du kan også købe et juletræ med klump! Så kan du enten plante træet ud i haven efter julen, eller have det i en potte på altanen og genbruge træet igen til næste år. Se her, hvordan du kan skaffe et bæredygtigt juletræ på Østerbro.

 

Undgå madspild i julen

For de fleste af os er julen en overflodens tid, hvor intet skal mangle på julebordet. Og det betyder, at vi ofte laver mere mad, end vi kan spise op. Men der er mange penge at spare ved kun at købe den mængde, som familien og gæsterne kan nå at spise. Hvis du har mange retter, så lav portionerne til færre personer, da alle alligevel ikke kan spise sig mæt i alle retter. Sørg for at have ryddet lidt op i fryseren, så eventuelle rester kan fryses ned i portioner. Så er der nem aftensmad en anden dag.

Serverede du and juleaften? Så gem andeskrogene og brug dem til at lave den lækreste anderilette, der kan nydes i juledagene! Rester af både and og flæskesteg er oplagte til en gang biksemad. Og risengrød kan forvandles til risalamande og klatkager eller røres op med yoghurt og citronskal til en frisk morgenmad.

Du kan også komme forbi Miljøpunkt Østerbro og hente et eksemplar af “RED MADEN” – en praktisk guide, der indeholder de gode tips til at undgå madspild. Du får også kulinariske tips og opskrifter, der gør det nemt at trylle tilfældige råvarer og rester fra bunden af køleskabet om til nye lækre retter.

Klimavenlig julemad

Andesteg og rødkål er ikke det værste du kan spise juleaften – det er faktisk mere bæredygtigt end f.eks. oksesteg. Men hvis du vil kaste dig ud i at servere en eller flere grønne alternativer, findes der et hav af plantebaserede lækkerier, som både skåner klimaet og kan bidrage med ny smag, farve og fylde i julen. Hvad med en svampesteg med auberginer og valnødder, eller en grønkålssalat med rødbede og rosenkål? Du kan finde mange flere opskrifter og inspiration på f.eks. Englerod. De plantebaserede retter kan både indgå som nye elementer på julebordet, eller du kan gå all-the-way og lave en 100% vegetarisk eller vegansk julemiddag.

Julemad på den energivenlige måde

Spar på energien, når du tilbereder julemaden. Du behøver ikke at lade stegen ”svede” i timevis i ovnen. Korttidsstegning sparer energi, op til 25%. En steg på 2 kilo kan nøjes med ca. 2 timer ved 200 grader. Sluk ovnen og steg færdig ved eftervarmen de sidste 15 minutter. Du kan også stege anden i ovnen om natten lillejuleaften. Om natten produceres der et overskud af el fra vindmøller, som ikke kan lagres. Juleaften parterer du blot anden og giver den ganske kort tid under grillen, inden den serveres.

Brobizz eller Ud og Se med DSB?

Det er en af de travleste tider på året for den kollektive trafik, og nogle når ikke at få en plads i toget. Hvis du vælger bilen til turen, så husk at du kan fylde bilen op ved at oprette et lift på GoMore. Det er bedre for mennesker og miljø med færre biler på vejen, og man sparer også penge ved at køre flere sammen.

Aflever juletræet på genbrugspladsen

Husk at aflevere dit juletræ på genbrugspladsen i stedet for at smide det ud med storskraldet. På genbrugspladsen vil træet blive brugt til kompost. Bare husk at fjerne alt pynten, inden du afleverer det. Nogle steder er det også muligt at aflevere juletræet og få det lavet til flis.

Bæredygtig nytårsfest

Hop ind i det nye år med et brag af en bæredygtig nytårsfest og et nytårsforsæt om en grønnere fremtid. Du kan f.eks. lave dine egne kreative nytårshatte ud af genbrugsmaterialer. Nytårskjolen kan findes i en af byens mange genbrugsbutikker. Og på nettet er det muligt at finde både bæredygtigt glimmer og bionedbrydeligt konfetti. Du kan også planlægge en grøn nytårsmenu, som f.eks. er helt eller delvist plantebaseret, og med råvarer i sæson.
Og så er der fyrværkeriet. Fyrværkeri er flot og festligt, men husk at begrænse dit forbrug til selve nytårsaften. Fyrværkeri indeholder mange skadelige stoffer, både for dig og miljøet, og efterlader samtidig meget affald i naturen. Husk derfor også at rydde op efter dig selv dagen efter nytårsaften.

Glædelig grøn jul og bæredygtigt nytår!