Sommer på Østerbro

Staycation er bæredygtig ferie så det batter. Det er bedre for både klimaet og pengepungen. Og så er det en unik mulighed for at komme ned i gear og opleve din by på nye måder. Miljøpunkt Østerbro guider dig til den ultimative staycation på Østerbro.

Hvis ikke fly, hvad så?

Sommerferien er ofte en af de helt tunge poster på CO2-kontoen – i hvert fald hvis den indebærer en flyvetur. En flyrejse tur/retur til Thailand udleder 4 ton CO2 per person. Til sammenligning bør vi ikke udlede mere end 2 ton CO2 om året, hvis vi skal leve op til Parisaftalens klimamål. Samtidig har vi aldrig fløjet så meget, som vi gør i dag. Alene i 2018 steg flytrafikken i Danmark med fire procent i forhold til året før.

Men hvis vi ikke skal flyve på ferie, hvad så? Heldigvis behøver sommerferien ikke at være en stor CO2-sluger. Mange har efterhånden fået øjnene op for at rejse med tog, tage på vandreferie, cykelferie osv. Og så er der den måske mest bæredygtige ferie af dem alle: staycation.

Hold sommer på Østerbro

Staycation går ganske enkelt ud på at holde ferie hjemme. Tusindvis af turister rejser til København hvert år for at holde ferie. Så hvorfor ikke gøre København til din næste feriedestination? København er spækket med lokale ferieoplevelser, der venter lige rundt om hjørnet – hvad enten du er til strand, shopping, kultur eller natur. Og Østerbro er ingen undtagelse. I denne guide kan du danne dig et overblik over nogle af de mange oplevelser, steder og bæredygtige aktiviteter, som Østerbro byder på henover sommeren.

Sol, strand og bynatur

Østerbro byder på flere steder, hvor du kan få sand mellem tæerne og kaste dig i bølgen blå. Svanemølle Strand på Østerbro er en af byens bedste sandstrande. Og i Nordhavn kan du tage forbi Havnebadet Sandkaj og få en opkvikkende havnedukkert.

Er du mere til bynatur og dyreliv, er Østerbro begavet med et hav af grønne oaser, hvor sommeren kan nydes på første parket. Et af Københavns skønneste naturområder finder du i den fredede Ryvangens Naturpark, hvor du kan holde picnic blandt heste og får. Og når mørket falder på i Fælledparken, kan du høre den sjældne balkanlatterfrø snakke i mørket, eller opleve flagermus, der jager mod den lyse nattehimmel. I dagtimerne kan du forsøge at tælle dig frem til de 65 forskellige fuglearter! Sommer i Fælledparken byder desuden på gratis træning under åben himmel eller gratis sommerdans for alle aldre – lige fra Swing til Folkedans, og dansetimer specielt for børn og seniorer.

Du kan også gå på opdagelse i den uspolerede natur på Nordhavnstippen. Det er netop dette område som en række organisationer foreslår bliver lavet til en stor naturpark med strandeng, skov og fælled. Torsdag d. 22. august kl. 16-18 kan du komme med Miljøpunkt Østerbro og bynaturekspert Jann Kuusisaari på bynaturvandring på Nordhavnstippen og opleve områdets unikke flora og fauna med egne øjne. Læs mere her

Du kan også gå ind på www.naturibyen.com og finde vej til brombærkrat, lamaer, soppebassiner, krabber og meget mere i Københavns mange grønne og blå åndehuller – både de kendte og de lidt mere hemmelige.

Shop bæredygtigt

For nogle er ferie at have tid til at shoppe. Og dropper du svipturen til udlandet, får du både mere tid og flere penge at shoppe for herhjemme. På Østerbro og i resten af København finder du genbrugsbutikker til både hverdag og fest, og så er sommeren sæson for loppemarkeder. Gå i budgetvenlige, velgørende butikker med et bredt udvalg, eller vintageforretninger specialiseret i alt fra skinnende pailletter og læderfrynser til seje firserflyverdragter i pangfarver. Der er næsten garanti for gevinst, uanset om du skal opgradere din bæredygtige garderobe eller købe nips og gaver.

Læg f.eks. vejen forbi Red Barnets genbrugsbutik i Nordre Frihavnsgade, Kirkens Genbrug i Masnedøgade, Afrika Genbrug i Ryesgade eller den sprudlende Vintage 199 på Jagtvej. Du kan også besøge loppesupermarkedet Lidkøb, med stande inddelt efter kategorier som f.eks. luksustøj, udstyr til børn og antiknips. Loppeshoppen har desuden en stor, børnevenlig cafe, hvor du kan nyde en saftig direktørsnegl og en god cremet latte. Udendørs finder du Remisens loppemarked på pladsen foran Svanemøllehallen hele sommeren, og der også er jævnligt loppemarked på Melchiors Plads. Så er der lopper til dage med både regn og sol.

Skal det være nyt, men alligevel bæredygtigt, og har du småfolk derhjemme eller på vej, kan du lægge vejen forbi PureBaby i Willemoesgade. Her finder du alt hvad du skal bruge til de mindste, 100% økologisk og helt uden skadelig kemi. På Nordre Frihavnsgade kan du også besøge butikken Less a Fair. Her kan du dykke ned i en verden af bæredygtige produkter og gaveideer. Du kan også købe eller bytte secondhand tøj i Det Kollektive Klædeskab. For kun 139 kr. om måneden kan du som medlem få ryddet ud i din garderobe, give dit gamle tøj nyt liv og bytte dig til lige så meget tøj du vil. Bæredygtigt, cirkulært og lækkert.

Mad, vin og lyse sommeraftner

En staycation er en oplagt mulighed for at tage sig god tid og spise ude i de lyse sommeraftener. På Østerbro finder du flere bæredygtige spisesteder, hvor økologi, lokale råvarer, gourmet og kvalitet går op i en højere enhed. Hos ØsterGro på taget i Æbeløgade holder Gro Spiseri f.eks. til huse. Her kan du lade dig forkæle af dygtige kokke, der tryller med de hjemmedyrkede råvarer. Lige nedenunder finder du Hahnemanns Køkken på Sankt Kjelds Plads, hvor du kan nyde en økologisk brunch, frokost eller take-away lavet af sæsonens friske råvarer – og med udsigt til blomster og bier. Eller hvad med at nyde en vegansk burger eller andre plantebaserede herligheder på restaurant Souls eller den økologiske cafe Baryl? Souls ligger på det hyggelige torv, Melchiors Plads. Her er udeservering hele sommeren og jazz under Jazzfestivalen.

Salonen på Østerbrogade er der økologi og kultur på menuen. Er du til kaffe og kage (og genbrug), kan du lægge vejen forbi den kombinerede kaffebar og retrobutik Krejl & Kaffe, som ligger 5 minutters gang fra grønne Tåsinge Plads i Østerbros klimakvarter. Her kan du nyde din kaffe og samtidig tjekke gamle vaser, godt gammelt børnelegetøj og andet retrointeriør ud.

Sidst, men ikke mindst, kan du forsyne dig med sæsonens friske, økologiske og biodynamiske råvarer på Bondens Marked hver lørdag. Det er på Sankt Jakobs Plads kl. 10-15. Og her er god mulighed for at møde dine lokale, økologiske avlere ansigt til ansigt.

Dit grønne bykort

Du kan danne dig et overblik over de mange grønne muligheder på Østerbro i Miljøpunkt Østerbros nye digitale bydelskort:

 

Kender du en bæredygtig butik, et grønt område, eller et sted, hvor man kan reparere og genbruge, som ikke er på kortet? Så send en mail til info@miljopunkt-osterbro.dk med dit forslag. Skriv gerne “Østerbrokortet” som emne.

Du finder selvfølgelig også mange flere ferieoplevelser uden for Østerbros grænser. Bevæbnet med cykel eller rejsekort kan du gå på opdagelse i resten af byen. Og med cyklen i toget kan du komme på tur ud af byen og se steder, du måske aldrig har set før, selvom de kun er 10, 15 eller 20 km væk. Ferier er til for at lade op og lade os berige, inspirere, være sammen, opleve nærvær eller eventyr.

Spørg dig selv, hvad ferie er for dig og lad dig rive med og begejstre af alt det, du har lige uden for gadedøren.