7 tips til en grønnere jul

Her er syv gode tips til din grønne jul på Østerbro. Læs om bæredygtige juletræer, klimakærlig julemad, genbrugelig gaveindpakning, miljøvenlig nytårskonfetti og meget mere.

1. Køb et økologisk juletræ – eller en rødgran

Skal dit juletræ være bæredygtigt i år, så vælg et økologisk juletræ. Produktionen af juletræer udleder kun en begrænset mængde CO2 – faktisk udleder et juletræ samme mængde CO2 som tre importerede roser! Til gengæld sprøjtes de konventionelle juletræer med store mængder pesticider, som udsætter den i forvejen trængte danske natur for et stort pres. Du kan derfor gøre en stor forskel for naturen, hvis du går efter et Ø-mærket juletræ – uanset om det er stort eller småt, lejet eller købt, i potte eller på fod.

På Østerbro kan du købe økologiske juletræer på Østerfælled Torv. Du kan også bestille dem på nettet og få årets øko-juletræ leveret direkte til døren helt fragtfrit.

Kan du ikke skaffe et økologisk juletræ, så køb istedet en rødgran. Rødgran trives bedre på vores breddegrader end den populære nordmannsgran. Det betyder at en rødgran ikke i samme grad som nordmannsgrannen har brug for sprøjtegift og kunstgødning for at vokse sig stor og grøn.

Læs meget mere om juletræer i denne guide fra Danmarks Naturfredningsforening

2. Giv bæredygtige julegaver 

Danskernes forbrug af ting og sager er et af de højeste i verden. Det gælder ikke mindst i juledagene. Hvert år udleder produktionen af vores julegaver ifølge CONCITO 1.000.000 ton CO2. Samtidig er julegaver en stærk tradition, som det kan være svært at ændre på. Men måske kan antallet af julegaver begrænses. Måske kan man nøjes med kun at give gaver til børnene eller til de mennesker, man fejrer juleaften med?

Er du ikke helt klar til at give slip på julegavetraditionen, findes der heldigvis mange forskellige julegaver, som du kan give med god grøn samvittighed. Du kan f.eks. give oplevelser, personlig forkælelse, årskort, abonnementer eller genbrug. Miljømærkning Danmark har samlet en liste med 10 tips til bæredygtige julegaver, der glæder både modtageren og miljøet. Se listen her.

Skal din bæredygtige julegave købes lokalt, kan du se her, hvor der er genbrugsbutikker på Østerbro. Du kan også give et gavekort til en forestilling på Østre Gasværk eller til en fodboldkamp i Parken.

Står den på personlig forkælelse, har Miljøpunkt lavet et klippeport, som du selv kan printe og udfylde. Det kunne f.eks. være et klippekort til børnepasning, kulturelle oplevelser, madlavning, græsslåning eller massage. Kun fantasien sætter grænser! Download klippekortet her.

20191213_093843

3. Pak dine gaver ind i stof eller genbrugspapir

Hver jul bruger vi danskere 825 ton gavepapir. Det koster store mængder vand, energi, træ og kemikalier. Du kan derfor gøre en stor forskel for miljøet ved at genbruge gavepapiret – eller helt skrotte det!

Du kan f.eks. bruge genbrugspapir, aviser eller magasinsider, og bånd af naturmaterialer, stof eller garn. Eller hvad med at pakke gaverne ind i stof? Det kan bruges igen og igen. Brug f.eks. et flot viskestykke, eller noget aflagt sengetøj og klip det op i mindre stykker. Til-og-fra-kort kan laves af paprester og udklip fra magasiner og aviser. Det er ikke bare bæredygtig indpakning, men også både kreativt og dekorativt.

Husk at sortere gavepapiret, bobleplasten, bølgepappen osv. når gaverne er pakket ud. I Københavns Kommune kan gavepapiret genanvendes og skal derfor sorteres som papir. Gavebånd skal sorteres som restaffald, papemballage som pap og bobleplast som plast. Er du i tvivl om, hvordan du sorterer, kan du slå de enkelte materialer op i Københavns Kommunes affalds ABC.

4. Red maden i julen

For de fleste af os er julen en overflodens tid, hvor intet skal mangle på julebordet. Vi køber i gennemsnit 23 % mere mad i december, og det betyder at vi ofte laver mere mad, end vi kan spise. Faktisk foregår 10 procent af årets samlede madspild i juledagene. Det svarer til at vi smider mad ud for 1,4 milliarder kroner – alene i julen!

Vær med til at redde maden i julen og lav kun den mængde mad, som familien og gæsterne kan nå at spise. Sørg for at have ryddet lidt op i køleskabet og fryseren, så du kan gemme eventuelle rester. Rester af både and og flæskesteg er oplagte til en gang biksemad, eller til en lækker anderilette. Og risengrød kan forvandles til risalamande og klatkager eller røres op med yoghurt og citronskal til en frisk morgenmad. Læs mere om hvordan du undgår madspild i inspirationskataloget “Red maden – med sund fornuft og fornemmelse for mad”.

Du kan også gøre en aktiv indsats for at forhindre madspild om aftenen d. 23. december. Her indsamler Stop Spild Lokalt overskudsvarer fra supermarkederne og uddeler dem i Bella Centret til trængte familier – og der er altid brug for frivillige!

5. Server klimakærlig julemiddag

And og rødkål er ikke det værste, du kan spise juleaften. Generelt udleder and, gås og kalkun mindre CO2 end de store dyr som gris og okse.

Men hvis du vil kaste dig ud i en endnu grønnere julemiddag, findes der også et hav af plantebaserede lækkerier, som både skåner klimaet og kan bidrage med ny smag, farve og fylde i julen. Hvad med en svampesteg med auberginer og valnødder, eller en grønkålssalat med rødbede og rosenkål? De plantebaserede retter kan både indgå som nye elementer på julebordet, eller du kan gå all-the-way og lave en 100% vegetarisk eller vegansk julemiddag.

Du kan også reducere julemiddagens negative klimapåvirkning ved at købe lokale produkter, så anden, kartoflerne og rødkålen ikke er fløjet ind fra udlandet. Hver søndag i december kan du f.eks. tage forbi Bondens Julemarked på Sankt Jakobs Plads på Østerbro og forsyne dig med friske, lokale og økologiske råvarer til din julemiddag.

6. Tænd bæredygtige lys

For mange er december lig med kalenderlys, juletræslys og adventskrans. Men lige så hyggeligt det er med levende lys, lige så forurenende er de for vores indeklima. Både dem af stearin, paraffin og gele. Derudover udleder stearinlys generelt mere CO2 end elektriske lys. Det kan derfor være en god ide at erstatte stearinlysene med LED-lys.

Hvis levende lys er en vigtig del af din julehygge, så vælg svanemærkede lys, hvor der bl.a. stilles krav til hvor meget lysene må sode, og følg de generelle anbefalinger: luft ud, klip vægen ned, undgå at stille levende lys i træk og sluk lyset, hvis det soder. Læs mere her.

Lys lavet af soja eller bivoks udleder generelt færre skadelige partikler, men det er stadig en god ide at lufte ud efter de har været tændt.

Kristoffer Trolle, Sdr. Frihavn

Søndre Frihavn – Foto: Kristoffer Trolle

7. Slut året af med en bæredygtig nytårsfest

Hop ind i det nye år med et brag af en bæredygtig nytårsfest og et nytårsforsæt om en grønnere fremtid. Du kan f.eks. lave dine egne kreative nytårshatte ud af genbrugsmaterialer. Nytårskjolen kan findes i en af byens mange genbrugsbutikker. Og vidste du, at du kan finde både bæredygtigt glimmer og bionedbrydeligt konfetti? Du kan også planlægge en grøn nytårsmenu, som f.eks. er helt eller delvist plantebaseret, og med råvarer i sæson.

Og så er der fyrværkeriet. Fyrværkeri er flot og festligt, men husk at begrænse dit forbrug til selve nytårsaften. Fyrværkeri indeholder mange skadelige stoffer, både for dig og miljøet, og efterlader samtidig meget affald i naturen. Husk derfor også at rydde op efter dig selv dagen efter nytårsaften.

Glædelig grøn jul og bæredygtigt nytår!