Sporvogne og græs mellem brostenene

15-årige Nora fra Randersgades Skole har været i skolepraktik hos Miljøpunkt Østerbro og har skrevet en artikel om hendes drømme for en bæredygtig fremtid. Læs den her.

Skrevet af Nora Køster Zittlau

Hvordan kommer fremtiden til at se ud? Det er der ikke rigtig nogen, der kan svare på. Men dén fremtid jeg håber på, er et bæredygtigt velfærdssamfund.

Et sted, hvor infrastrukturen er drevet af vedvarende energikilder, et sted hvor genbrug er meget mere udbredt, et sted hvor miljø og klima er en stor del af undervisningen i skolen, og et sted hvor naturen er en del af byplanlægningen.

Jeg ønsker en fremtid, hvor de fleste transportmidler kører på el for at forhindre det CO2udslip, vi dagligt udleder og for at forhindre NOx og ultrafine partikler i at ødelægge luftkvaliteten. En fremtid, hvor de fleste tage vil være dækket af solceller, og der vil være bygget mange flere vindmøller rundt omkring i Danmark. Det ville være fedt, hvis der kom sporvogne på gaderne. Med sporvogne vil der ikke være plads til biler, og trafikken ville køre meget nemmere og mere CO2neutral.

Ja tak til genbrug og genanvendelse

Så ønsker jeg i fremtiden, at vi bliver langt bedre til at genbruge. Eksempel hvis loppemarkeder og byttemarkeder var så udbredt, at der ville være lige så mange loppemarkeder og byttemarkeder, som der ville være butikker. Personligt går jeg selv meget på loppemarkeder. Loppemarkeder er både billigere, og så er der mindre kemikalier i tingene. Og man slipper for at købe nyt tøj, som forurener når det bliver produceret, og når det bliver brændt efter alt for kort levetid.

En god fremtid vil være, hvis politikerne vedtager flere og bedre klimalove omkring genbrug og generelt om klima og miljø. Så der bliver indført langt flere pantsystemer og affaldssystemer. Vi afbrænder alt for mange ting, som vi kunne have genanvendt. Jeg håber at det i fremtiden bliver nærmest et krav at sortere sit skrald.

Jeg forestiller mig en fremtid, hvor det i supermarkederne slet ikke vil være muligt at købe plastikposer. Supermarkederne vil kun sælge muleposer. Men det er jo for dyrt at købe nye stofposer, hver gang man er ude og handle, så man er nødt til at genbruge dem. Og det meste emballage på varerne vil være lavet af nedbrydeligt materiale eller andet man kan genbruge og måske pante.

Klima i skolen og natur i byen

Jeg synes, at fremtidens uddannelsessystem skal engagere eleverne meget mere i verdensmålerne og bæredygtig livsstil. Man kunne også indføre klima som sit eget fag. Så de fremtidelige generationer er mere miljø- og klimabevidste. Min skole sætter meget fokus på problemstillingerne omkring klima og verdensmålene. Men jeg ved, at ikke alle skoler går lige så meget op i det.

Jeg håber også, at fremtiden inkluderer mere bynatur. Jeg godt kan lide at være tættere på naturen, og at man bedre kan ånde frit. Jeg synes, at vi i fremtiden skal have mere grønt i gaderne og i arkitekturen. Eksempelvis hvis der kom flere taghaver og flere områder med græs og planter. Man kan også plante græs mellem brostenene i gaderne. Med mere natur vil vi desuden få en bedre biodiversitet, og så forhindrer vi også oversvømmelser.

Et fælles projekt

Men for at den her fremtid skal lykkes, er vi nødt til alle at være fælles om det. Først skal politikerne skabe rammerne for at vi borgere kan være med. For sandheden er, at vi ikke kan være 100% bæredygtige på den måde vi lever lige nu. Det hjælper selvfølgelig at gå på loppemarkeder, plante blomster på vores altaner, cykle eller køre i metro i stedet for at køre i bil og sortere vores skrald. Men vi er nødt til at presse politikerne til at lave flere klimalove, så vi har mulighed for at leve endnu mere bæredygtigt. Så hvis du er ligesom mig – en der gerne vil have en bæredygtig fremtid – så vær med til at vise politikerne, hvilken vej de skal gå.