Affald og sortering

Affald er guld værd

På et år smider en gennemsnitlig dansker 447 kg affald ud – hvoraf det meste bliver brændt på et forbrændingsanlæg. Affald, der indeholder mange værdifulde ressourcer, som kan genbruges til gavn for både miljøet og økonomien.

Københavns Kommune har en målsætning om, at 70% af vores affald skal genanvendes i 2024. Her er affaldssortering i boligforeningerne selvfølgelig afgørende. Og for boligforeninger er der faktisk også mange penge at spare. Vidste du f.eks., at det er gratis at få hentet det genanvendelige affald (plast, papir, metal osv.), hvorimod det koster penge at få hentet dit restaffald? En god sortering i boligforeningen er altså lig med færre udgifter til afhentning af affald.

Men hvordan kan man i boligforeningen gøre det lettere at sortere affald og skabe mere fokus på de miljømæssige og økonomiske gevinster? Her på siden kan du læse en række guides og vejledninger til at håndtere jeres affald mere bæredygtigt.

 

Tilskud til sorteringssystem
I oktober 2019 er det igen muligt at få et tilskud på op til 400 kr. til indkøb af indendørs affaldsbeholdere eller sorteringssystemer. Det sker i forbindelse med indsatsen “KBH sorterer”, hvor du bl.a. også kan tilmelde dig et onlineforløb om affaldssortering. Læs mere her.

 

Guide til affaldssortering
Hvordan skal affaldet sorteres? Hvad gør du f.eks. med havregrynsposen, pizzabakken og æggebakkerne? Og skal plastikemballagen vaskes, inden vi smider den ud? Få et overblik over, hvordan du sorterer de forskellige typer affald i online magasinet Sustainable Livings store affaldsguide. Du kan også slå et specifikt stykke affald op i Københavns Kommunes Affalds ABC.

 

Lav jeres egen affaldsguide
Her kan I udfylde og udskrive en gratis affaldsguide, som kan deles ud til alle beboere, og som er tilpasset forholdene I jeres gård. I kan f.eks. skrive hvor beholderne står, kontaktoplysninger til viceværten osv. Udfyld affaldsguiden her.

 

Vejledning til sortering og genanvendelse
Miljøpunkt Nørrebro har lavet en udførlig vejledning til øget sortering og genanvendelse i boligforeninger og gårdlaug. Vejledningen indeholder en række eksempler på praktiske sorteringsløsninger i gårdene, tjeklister, tidsplaner osv. Læs vejledningen her.

 

Fælles kompost i gården
Vil I supplere biospanden med fælles kompostbeholdere i gården? Med fælleskompostering kan I omdanne jeres køkkenaffald til næringsrig muld til glæde for gårdens grønne bede, blomster, træer osv. Læs mere her.