Varme- og elforbrug

20190331_121622 (2)

Energiforbruget i bygninger spiller en vigtig rolle

I Danmark står bygninger for ca. 70% af det totale energiforbrug. Mange ældre huse er ikke særlig energieffektive, og der er et stort potentiale for at spare på regningen og samtidig udlede mindre CO2. Energioptimering af fjernvarmeanlæg, gode energivaner eller energirenovering er nogle af de initiativer, der virkelig kan gøre en forskel på klimafronten.

Men hvad er egentlig mulighederne for energirenovering? Hvordan kan du bruge din fjernvarme med større omhu? Og hvordan kan du få mere energivenlige vaner i din hverdag? Her på siden kan du læse om forskellige tiltag, hvor du kan spare betydeligt på energiregningen til gavn for dig selv og klimaet.

 

Energirenovering
Vidste du, at bygningens energimærke har stor betydning for varmeregningen? Og at en energirenovering kan tjene sig selv ind i energibesparelse? For de fleste bygninger vil der være mærkbare fordele ved at energirenovere. Hvis du i forvejen har planer om at renovere, udbygge eller modernisere, kan du slå to fluer med ét smæk og tænke energirenovering ind i processen. Læs mere på Sparenergi.dk.

 

Elforbrug
Det moderne hjem er fyldt med apparater, der bruger strøm. En gennemsnitsdansker bruger 1600 kWh strøm om året. Men faktisk kan du komme ned på 1000 kWh – uden at gå på kompromis med komforten. Det handler om gode energivaner og om at kigge efter energimærkninger, når du køber nyt. Læs mere her.

 

 

Energioptimer din fjernvarme
Energioptimering af fjernvarmeanlægget er en lavthængende frugt, som ofte overses. Men ved at bruge fjernvarmen med større omhu, kan du faktisk spare betydeligt på varmeregningen og samtidig undgå at varmeværkerne producerer mere varme end højst nødvendigt. Læs artikel om energitoptimering her.

 

 

Intelligent energistyring
Det kan være en rigtig god ide at holde øje med jeres energiforbrug, så I kan nå at reagere, hvis noget ser usædvanligt ud. F.eks. ved hjælp af HOFOR’s digitale værktøj til energistyring, ForsynOmeter. Med ForsynOmeter kan en ejendom typisk spare 10 procent på regningen. Læs mere om ForsynOmeter her.

 

 

Sommerluk for fjernvarmen
Du kan spare 3-5 % på varmeregningen ved at sommerlukke for fjernvarmen d. 15. maj på Danmarks nationale sommerlukdag. Det tager kun 5 minutter og der er både mange penge og meget CO2 at spare. Læs mere om sommerluk her. 

 

 

Partnerskabet Energispring
Energispring er et partnerskab af bygningsejere, administratorer og interesseorganisationer, der samarbejder omkring energioptimering i bygninger. Partnere i energispring kan få råd og vejledning. Det er et fællesskab, hvor energidata deles mellem partnere. Andelsboligforeninger kan være med i Energispring gratis. Læs mere på Energisprings hjemmeside.

 

Fyr med omtanke
Forurening fra brændeovne er skyld i ca. 550 for tidlige dødsfald om året i Danmark, og det anses som vores største kilde til forurening! Men vidste du, at du kan fjerne en betydelig mængde af de skadelige partikler i røgen ved korrekt fyring? Hvis du derudover skifter din brændeovn ud med en ny, kan du spare op til 20% på udledningen. Og hvis brændeovnen er fra før 1995, kan du få 2000 kr. i skrotpræmie!