Æblemosteri

Du kan låne et æblemosteri af Miljøpunkt Østerbro. At lave sin egen friskpressede æblemost er både sjovt og nemt, og en hyggelig aktivitet i boligforeningen, skolen, børnehaven, kolonihaven, baggården eller måske bare hjemme i eget køkken. 

Æblemosteriet består af en frugtpresser og en æblekværn og kan lånes ganske gratis af borgere, foreninger, institutioner osv. på Østerbro. Alle slags æbler og pærer, også nedfaldsfrugter, kan bruges til fremstilling af most.

Lån mosteriet
Skriv til sara@miljopunkt-osterbro.dk, hvis du vil låne et mosteri.

Du står selv for at hente æblemosteriet hos Miljøpunkt, samt aflevere det igen i rengjort stand.

Derfor er æblemost en god ide
Der går millioner af ton frisk frugt til spilde i danske haver hvert efterår, fordi haveejerne ikke når eller kan spise hele høsten. Også på Østerbro er der mange æbler, mest i borgernes private haver, men også i lokalmiljøet, hvor du kan gå på ”æblerov” ved f.eks. Bruun Rasmussens Auktioner mellem Færgehavnsvej og Sundkrogsgade.

Ved at forvandle overskudsæblerne til æblemost, forhindres æblerne i at ende som madspild. Et dansk æbletræ giver i gennemsnit 100 kg æbler, hvilket kan give op til 80 liter most!

Hvilke æbler kan anvendes?
Æblesorterne Gråsten, Cox Orange og Filippa er rigtig gode mostæbler, men alle slags æbler kan anvendes – også nedfaldsæbler. Ved nedfaldsæbler skærer du blot det stykke fra, hvor æblet er blevet stødt. Hvis æblet har udviklet råd eller mug, kan det desværre ikke anvendes, da det kan indeholde svampegiften patulin.

Et godt tip kan også være at blande søde spiseæbler med de mere syrlige madæbler i forholdet en tredjedel madæbler til to tredjedele spiseæbler. Prøv også at blande med andre frugter, såsom pærer, blommer eller ribs. Kun fantasien sætter grænser.

Sådan bruger du æblemosteriet

  1. Æblernes vaskes grundigt og evt. stødpletter og råd skæres fra.
  2. Skær æblerne i mindre stykker og findel dem til pulp, dvs. knust æblemasse, i æblekværnen.
  3. Hæld den knuste æblemasse over i æblepressen og sæt en skål eller kande under til at opsamle mosten.
  4. Drej håndsvinget og pres saften ud. Mosten er klar til at blive drukket med det samme!

Mosten kan holde sig ca. 5 dage i køleskabet eller fryses ned til senere brug.

Tip! Æblemosten vil hurtigt blive mørk i farven, efterhånden som æblerne iltes. Hvis du vil bevare den lyse farve, kan du komme et par stængler rabarber med ned i kværnen. Oxalsyren i rabarberen vil nemlig forhindre mosten i at mørkne.

Rengøring
Æblekværnen og æblepresseren skal rengøres grundigt efter brug. Det gøres ved at skille delene ad og rengøre dem med vand og sæbe. Husk at skylle grundigt med vand, så der ikke kommer rester af sæbe i mosten næste gang mosteriet tages i brug.

Pulpen kan også bruges
Ofte kasseres den æblemasse, der bliver tilovers efter æblerne er blevet presset. Den kan dog sagtens bruges til både madlavning, bagning og i salater. For inspiration til hvordan du kan bruge æblepulpen, se Miljøpunkt Indre By/Christianshavns opskriftssamling på bl.a. råsyltet saft, rugkiks og æblesalsa her.

Hvis du ikke kan bruge pulpen med det samme, kan den sagtens fryses ned og bruges på et senere tidspunkt.

Æblemosteriet er støttet af Østerbro Lokaludvalg.