Fornemmelse for mad

Miljøpunkt Østerbro har i det seneste år sat madspild på skoleskemaet med projektet “Fornemmelse for mad”. Projektet er en stor succes og handler om at give børn den viden, der skal til, for at de fremover undgår madspild. 

Baggrunden for projektet er at:

  • Det årlige madspild i DK er på 700.000 ton – over halvdelen af dette kommer fra de private husholdninger.
  • Supermarkederne smider dagligt 285.000 måltider ud – det svarer til 104 mio. måltider om året.
  • 20 % af alle madvarer bliver smidt ud – enten pga. buler, stød, ødelagt emballage, overskreden salgsdato etc.

Skærmbillede (7).png

Det vil Miljøpunkt Østerbro gøre noget ved, og derfor kan skoler i København Kommune gratis booke et forløb, der udvider børnenes viden om madspild og via praktiske øvelser giver dem kendskab til forskellige problemstillinger og handlemuligheder.

DSC_0071

Elever fra Kildevældsskolen laver mad sammen med Benjamin fra Rub&Stub.

Vi får trænet elevernes fornemmelse for mad ved at bruge sanserne og tale om varerne. Kan man spise en slap selleri, et rynket æble eller honning over sidste salgsdato? Vi rører, smager og dufter til maden og laver supper, bruschetta, smoothies og salater i skolekøkkenet eller over bål.

Udover teoretisk viden og madlavning, indeholder projektet også et virksomhedsbesøg, hvor eleverne undersøger, hvad der sker med de varer, der har overskredet sidste salgsdato. Hvis mange klasser deltager i forløbet holder vi et arrangement med en kok, hvor vi sammen med børnene laver mad og tryller mad ud af daggammelt bagerbrød, trætte gulerødder eller bananer med brune pletter.

Det tætte samarbejde med dagligvarerbutikker danner nervebaner ud i lokalmiljøet, som via besøg fra skolebørn på en positiv måde får sat fokus på overskudvarer og dermed incitamenter til at reducere mængden af spild. Madspild er et globalt problem, der skal løses lokalt.

Læs artikel i Østerbro avis om projektet.

Tal fra 2013, fra fx. stopspildafmad.dk og affald.dk . Læs mere emnet på madspild.dk

Projektet er udviklet med støtte fra Østerbro Lokaludvalg, Miljøstyrelsen samt Aase og Einar Danielsens Fond, og fortsætter i hele 2016 og 2017 med støtte fra København Kommune.