Fornemmelse for mad

Miljøpunkt Østerbro sætter madspild på skoleskemaet med undervisningsforløbet “Fornemmelse for mad”.

Mere end 4.000 københavnske skolebørn er blevet undervist i ”Fornemmelse for mad” og ved nu hvordan, man undgår madspild. 50 supermarkeder deltager i projektet.

Ifølge FN’s Verdensmål for bæredygtig udvikling skal madspild i vores butikker og hjem halveres inden 2030. Derfor giver det mening at uddanne den næste generation til at undgå madspild.

”Fornemmelse for mad” er et teoretisk, praktisk og kreativt undervisningsforløb til folkeskolen, hvor eleverne opnår en dybere forståelse for ressourcer og ressourcespil. Eleverne får viden om mad og råvarer, forståelse for miljøkonsekvenserne af madspild og kendskab til, hvordan det kan undgås. Gennem forløbet bliver eleverne introduceret til FN´s verdenmål for bæredygtig udvikling, og hvordan kampen mod madspild kan relateres til udvalgte verdensmål.

Book her
For forespørgsler og mere information om “Fornemmelse for mad” kan du kontakte projektleder Lama Juma på tlf. 31 49 08 70 eller e-mail lama@miljopunkt-osterbro.dk

Skærmbillede (7).png

Om undervisningen

Kan man spise en slap selleri, et rynket æble eller en tør skive brød?

Undervisningen indeholder både teori og praktiske opgaver. Eleverne træner deres sanser, når de ser, dufter, rører ved og smager på maden. På den måde udvikler eleverne fornemmelse for mad og kendskab til, hvordan de kan bruge en råvare, der ellers ville være blevet smidt ud. Vi laver supper, bruschetta, smoothies og salater i skolekøkkenet – og eleverne følger ikke nødvendigvis en opskrift!

Eleverne kommer på virksomhedsbesøg i det lokale supermarked, hvor de får indblik i butikkens håndtering af madspild.

Er der flere undervisningsforløb på en skole, kan vi lave et større bålarrangement, hvor vi sammen med eleverne inviterer familierne og resten af skolen på smagsprøver.

Læs mere om undervisningens opbygning og indhold her.

Hvorfor er kampen mod madspild så vigtig?

  • Det anslås at en fjerdedel af alle producerede fødevarer i Danmark ikke bliver spist
  • Det årlige madspild i Danmark er på omkring 700.000 ton – over en tredjedel af dette kom i 2018 fra private husholdninger (247.000 ton)
  • En dansk familie smider i gennemsnit spiselig mad ud for 3200 kr. om året
  • Forbrugere og supermarkeder i Danmark smider hver dag spiselig mad ud, der svarer til 9730 indkøbsvogne

Omtale af “Fornemmelse for mad”:

Børn og borgmester lærer om madspild

Elever kom op på det grønne tag (artikel i Østerbro avis)

6.u har Fornemmelse for mad (TV2 Lorry)

 

Red maden – med sund fornuft og fornemmelse for mad
Få mere inspiration til kampen mod madspil i Miljøpunkt Østerbros katalog “Red maden”. Kataloget samler tips og tricks til at undgå madspild og giver gode råd om holdbarhed, datomærkning og opbevaring.
Download kataloget her.

 

 

Kilder:

stopspildafmad.org

Rapport om danskernes madspild (2018), Aarhus Universitet 

Læs mere om madspild på madspild.dk

“Fornemmelse for mad” er udviklet med støtte fra Østerbro Lokaludvalg, Miljøstyrelsen, samt Aase og Einar Danielsens Fond og Københavns Kommune.